top of page

In 4 stappen naar betere supply chain optimalisatie

Een steeds terugkerende vraag van onze klanten is hoe kan ik nog voordeliger mijn logistiek inrichten? Dit betekend vaak dat op vlakken waar het gaat om zelfstandigheid de klant vergeet dat supply chain een groot algeheel proces is. Kleine onderdelen binnen de supply chain doen er toe. Bedrijven kunnen geld besparen als zij een holistische kijk nemen op hun totale logistieke proces, in plaats van alleen op de zelfstandig georganiseerde onderdelen te focussen.


Echte besparingen komen van het intensief herontwerpen van je supply chain en boven op de markt ontwikkelingen blijven zitten om mee te gaan met de trends. Het gaat niet om simpelweg beter inkopen. Het begint door, intern en extern, met alle betrokken partijen samen af te stemmen tot een geheel samenwerkend systeem. Hoe doe je dat? Je leest het hieronder of bekijk onze infographic onderaan dit artikel.
1. Inrichting van supply chain

Het begint allemaal bij het inrichten van je supply chain. Doorloop met de belangrijkste stakeholders elke proces dat voorafgaat aan de levering van het product. Dit kan erg eenvoudig of juist intensief lijken, maar overzicht brengt de knelpunten in kaart. Sommige bedrijven gebruiken dure software hiervoor terwijl in veel gevallen dit niet eens voor optimalisatie zorgt, maar wel voor nog minder overzicht. De inrichting van je supply chain moet voldoen aan snelheid, transparantie en bereikbaarheid. Als een van deze kwaliteiten tegenvalt binnen jouw proces, markeer dan dit punt en zorg voor een oplossing.


2. Order management

Als alle verkeerspunten in het supply chain proces in kaart zijn gebracht, kunnen ze worden gekoppeld aan order punten. De informatie die wordt gebruikt door jouw bedrijf achter de schermen zoals ordernummers, opslag en productnummers kan worden gekoppeld aan eerdere supply chain proces punten. Hierdoor kan je vooruit denken op te komen orders maar ook rekening houden met bepaalde omstandigheden, de vervoerders prestaties en een redelijke inschatting maken van het eind-aflevering moment.


3. Visualiseer je supply chain

Tot zover heb je een globaal overzicht gekregen van je eigen supply chain en de uitbestede punten binnen dat zelfde systeem. Nu is het belangrijk dat wat je hebt uitgewerkt zo visualiseert dat je zichtbaar kan schuiven met verschillende opties. Bij Sea and Shore gebruiken wij ons eigen programma’s om de supply chain van onze klanten grafisch te visualiseren. Het heeft bewezen een krachtige toepassing te zijn om volledigheid te krijgen in alle logistieke processen én dit duidelijk te kunnen communiceren naar klanten en partners. Het voordeel van een visualisatie model van je supply chain is dat je krijgt te zien hoe andere scenario’s of spelers binnen je systeem kunnen zorgen voor het besparen van uitgaven.


4. Afhandeling van de order

Tot slot, voorgaande stappen kunnen voor grote impact zorgen voor de inrichting van goederenvervoer maar zonder de juiste afhandeling is er geen direct effect zichtbaar. Vandaag de dag zijn er veel factoren die komen kijken bij het op tijd leveren van goederen, zo kan het voorkomen dat havens dicht zijn i.v.m. gezondheid reglementen, er zijn af en toe stakingen en het weer is ook een onvoorspelbare factor. Met de juiste partner op het gebied van logistieke forwarding kunnen deze omstandigheden eerder worden voorzien, waardoor er eerder kan worden geanticipeerd op deze omstandigheden en gevolgen kunnen worden beperkt.


Deze kosten besparende acties kunnen jou vandaag helpen meer grip te krijgen op jouw supply chain management. Het zijn de meest succesvolste gebleken stappen die bedrijven kunnen zetten, maar natuurlijk niet de enige. Wil jij een supply chain expert worden? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van trends en veranderingen.
Infographic door Sea and Shore ServicesComments


Instagram bericht templates.png

Sea and Shore werkt consistent aan het bijdragen, ontwikkelen en doorzetten van kennis uit de transport wereld. Zo vergroten we de kansen op succesvolle samenwerkingen en verbeteren we de heden- daagse kennis over transport voor iedereen.

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
Schermafbeelding 2022-10-31 om 11.24.54.png

SEA AND
SHORE

KENNISBANK

VOLG ONZE
SOCIAL MEDIA

SNEL EEN TARIEF NODIG?

bottom of page